Skip to main content

DE HOLLANDSE BIESBOSCH

Het Nationaal Park De Biesbosch is een uitgestrekt zoetwatergetijdengebied, dat gemakkelijk en snel te bereiken is vanuit Dordrecht. Deze unieke wetlands zijn ontstaan na een natuurramp. In 1421 overspoelde de Sint Elisabethsvloed het land rondom Dordrecht. Door de werking van eb en vloed ontstond in de eeuwen erna een ruig natuurgebied met grienden, rietkragen en grillige kreken. De Hollandse Biesbosch, op het eiland van Dordrecht, is onderdeel van het Nationaal Park. Tegenwoordig kennen we De Biesbosch vooral als natuur- en recreatiegebied. Dat was niet altijd het geval. Vroeger stonden arbeid en landbouw voor velen centraal in De Biesbosch. 

Het zoetwatergetijdengebied van De Biesbosch is een zeldzaam fenomeen. ‘Op en neer gaand’ zoet water is op wereldschaal uniek. Ondanks de Deltawerken is er in de Sliedrechtse Biesbosch nog steeds zo’n 70 tot 80 centimeter getijdenverschil. Want via de Nieuwe Waterweg staat de Sliedrechtse Biesbosch in open verbinding met de zee. Het opkomende water op zee stuwt de zoetwaterafvoer van de rivieren steeds zo’n 50 kilometer het rivierengebied op. Als het dan vervolgens op zee weer eb wordt, valt deze druk weg en stroomt het rivierwater weer weg.

Varen, wandelen, fietsen, picknicken en de natuur ontdekken… Het kan allemaal. Het Biesboschcentrum Dordrecht is het beginpunt van diverse vaar- en wandelexcursies. Liever zelf varen? Er zijn ook roeiboten, kano’s en fluisterbootjes te huur. Een zonnepont vaart van het Biesboschcentrum naar het griendmuseumpad, waar u een heerlijke natuurwandeling kunt maken.  Voor meer informatie